επιστροφή
Κούβα: Ο απόλυτος οδηγός Dos & Don'ts

Ο Αύγουστος φτάνει στο τέλος του, και αν σχεδιάζετε το επόμενό σας ταξίδι, φροντίστε να είναι στην Κούβα. Από τους ζωντανούς δρόμους της Αβάνας μέχρι τις παρθένες παραλίες του Βαραδέρο, η Κούβα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, ίσως ένα ταξίδι ζωής για πολλούς. Παρόλο που για αρκετούς θεωρείται μια χώρα στην οποία μπορεί κανείς να περιηγηθεί εύκολα ως τουρίστας, είναι συχνό να γίνονται λάθη ή παραλείψεις που μπορεί να δυσχεράνουν την εμπειρία σας ή -ακόμα χειρότερα- να προσβάλλουν τους ντόπιους. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε μια λίστα με τα πιο χρήσιμα dos και don’ts, ώστε να εξασφαλίσετε ένα ομαλό ταξίδι και να γνωρίσετε την Κούβα σε βάθος, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις!

 

DOs

  1. Κάντε λήψη χαρτών εκτός σύνδεσης

Στην Κούβα, το Wi-Fi είναι σαν έναν θησαυρό—δυσεύρετο και πολύτιμο! Ακόμα κι αν εντοπίσετε κάποιο hotspot, οι ταχύτητες είναι συχνά απογοητευτικά αργές. Για να αποφύγετε την ταλαιπωρία, κατεβάστε πριν το ταξίδι σας offline χάρτες μέσω εφαρμογών όπως το Google Maps ή το Maps.me. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να περιηγηθείτε στους γεμάτους ζωή δρόμους της Αβάνας, να ανακαλύψετε κρυμμένα εστιατόρια στο Τρινιδάδ ή να εξερευνήσετε τα μονοπάτια στο Viñales, χωρίς να ανησυχείτε για τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Έτσι, θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε κάθε γωνιά της Κούβας με άνεση και σιγουριά!

 

  1. Μείνετε σε ένα Casa Particular

Αν θέλετε να ζήσετε την πραγματική κουβανέζικη εμπειρία, αφήστε τα ξενοδοχεία και μείνετε σε ένα «Casa Particular». Πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες όπου οι ντόπιοι νοικιάζουν δωμάτια και σας προσφέρουν μια ζεστή φιλοξενία. Όχι μόνο είναι πιο οικονομικές από τα ξενοδοχεία, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε άμεσα με τους Κουβανούς. Θα μάθετε τα καλύτερα στέκια για φαγητό, τα πιο όμορφα μέρη για να δείτε και συμβουλές για να κινηθείτε σαν ντόπιοι – όλα από πρώτο χέρι!

 

  1. Πάρτε μαζί σας ένα power bank και έναν αντάπτορα

Η Κούβα είναι γεμάτη εκπλήξεις, και αυτό περιλαμβάνει και την παροχή ρεύματος. Οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Φροντίστε, επομένως, να έχετε μαζί σας ένα power bank για να κρατάτε τις συσκευές σας φορτισμένες όλη μέρα. Επίσης, επειδή οι πρίζες στην Κούβα μπορεί να είναι 110V ή 220V και συχνά είναι τύπου αμερικάνικου βύσματος, ένας αντάπτορας γενικής χρήσης είναι απαραίτητος. Αυτό θα σας γλιτώσει από πολλές αναποδιές και θα σας επιτρέψει να απολαύσετε το ταξίδι σας ανεμπόδιστα.

 

  1. Χρησιμοποιήστε τα «collectivos» για προσιτές μετακινήσεις

Θέλετε να μετακινηθείτε από πόλη σε πόλη χωρίς να αδειάσετε το πορτοφόλι σας; Τα «collectivos» είναι η λύση! Πρόκειται για κοινόχρηστα ταξί που κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα ιδιωτικά και προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους ταξιδιώτες. Βεβαιωθείτε, όμως, να συμφωνήσετε την τιμή εκ των προτέρων και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους ντόπιους ή τον οικοδεσπότη του casa particular για να κανονίσετε μια διαδρομή. Σας εγγυόμαστε ότι είναι η απόλυτη εμπειρία ταξιδιού στην Κούβα.

 

  1. Δοκιμάστε κουβανέζικα πούρα, αλλά προσέξτε από πού να τα αγοράσετε

Δεν γίνεται να πάτε στην Κούβα και να μην δοκιμάσετε τα φημισμένα της πούρα! Αλλά προσοχή: δεν είναι όλα τα πούρα που πωλούνται στο δρόμο αυθεντικά. Για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε γνήσια κουβανέζικα πούρα, προτιμήστε καταστήματα, όπως το La Casa del Habano, ή αγοράστε απευθείας από εργοστάσια πούρων. Αν δεν είστε σίγουροι για το πού να πάτε, ρωτήστε τον τοπικό σας ξεναγό – σίγουρα θα σας οδηγήσει στα καλύτερα μέρη.

 

DON’Ts

  1. Μην βασίζεστε σε πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες

Στην Κούβα, οι διεθνείς πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες δεν είναι αξιόπιστες, λόγω των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν στο τραπεζικό της σύστημα. Ακόμα και οι κάρτες που εκδίδονται στην Ευρώπη συχνά δεν γίνονται δεκτές. Για τους Έλληνες ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να στηρίζεστε στη χρήση των καρτών σας για καθημερινά έξοδα, ακόμα κι αν αποδεδειγμένα λειτουργούν σε άλλους προορισμούς. 

 

  1. Μην ξεχάσετε να φέρετε τα δικά σας είδη υγιεινής

Η Κούβα είναι εξαιρετική σε πολλούς τομείς, αλλά η προμήθεια ειδών υγιεινής δεν είναι ένας από αυτούς. Από σαμπουάν και οδοντόκρεμα μέχρι προϊόντα γυναικείας υγιεινής, η εύρεση αυτών των απαραίτητων ειδών μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη από όσο φαντάζεστε. Για να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση, φροντίστε να εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Αν έχετε συγκεκριμένες ανάγκες σε φάρμακα ή άλλες ειδικές προτιμήσεις, πάρτε μαζί σας επαρκή ποσότητα για ολόκληρη τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς τα φαρμακεία στην Κούβα δεν είναι πάντα πλήρως εξοπλισμένα.

 

  1. Μην αγνοείτε τη σημασία της τουριστικής κάρτας

Πριν ταξιδέψετε στην Κούβα, είναι απαραίτητο να αποκτήσετε μια τουριστική κάρτα (visa) για την είσοδό σας στη χώρα. Αυτή η κάρτα διαφέρει από την κανονική βίζα και μπορεί να εκδοθεί μέσω αεροπορικών εταιρειών ή των κουβανικών προξενείων. Κάντε το αρκετά νωρίς πριν το ταξίδι σας, για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα της τελευταίας στιγμής στο αεροδρόμιο. Εάν πετάτε μέσω τρίτης χώρας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις ειδικές απαιτήσεις τους σχετικά με τα ταξίδια στην Κούβα.

 

  1. Μην πίνετε το νερό της βρύσης

Η ασφάλεια του νερού είναι ένα σοβαρό θέμα στην Κούβα. Πάντα να πίνετε εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό. Το εμφιαλωμένο νερό είναι διαθέσιμο σε σούπερ μάρκετ και περίπτερα, αλλά είναι καλή ιδέα να αγοράσετε αρκετό, καθώς οι προμήθειες μπορεί να εξαντληθούν. Επίσης, αποφύγετε τα παγάκια στα ποτά σας, εκτός αν είστε σίγουροι ότι έχουν γίνει με καθαρισμένο νερό.

 

  1. Μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες Wi-Fi «Etecsa»

Στην Κούβα, το Wi-Fi δεν είναι ακριβώς όπως το ξέρετε – δεν είναι παντού και σίγουρα δεν είναι δωρεάν. Για να μπείτε στον ψηφιακό κόσμο, θα χρειαστείτε μια κάρτα Wi-Fi «Etecsa». Αυτές οι κάρτες πωλούνται σε πακέτα των 1 ή 5 ωρών και μπορείτε να τις προμηθευτείτε μόνο από ειδικά καταστήματα ή ξενοδοχεία. Επειδή δεν μπορείτε να είστε σίγουροι πότε θα έχετε ξανά πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι σοφό να αγοράσετε αρκετές κάρτες μαζί και να τις φυλάξετε καλά. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε πάντα συνδεδεμένοι όταν το χρειάζεστε, χωρίς να ανησυχείτε για τεχνικές δυσκολίες.

 

  1. Μην υποθέτετε ότι κάθε ταξί είναι ασφαλές

Αν και τα περισσότερα ταξί στην Κούβα είναι αξιόπιστα, είναι καλύτερο να επιλέγετε τα επίσημα ταξί «Cubanacan» ή να κανονίζετε ιδιωτικά ταξί μέσω του καταλύματός σας. Αποφύγετε τα ταξί χωρίς σήμανση, ειδικά αργά τη νύχτα, και πάντα συμφωνείτε για την τιμή πριν επιβιβαστείτε. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, πολλοί ταξιδιώτες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές «Cuban Taxi» για να κλείσουν ταξί με άνεση και σιγουριά.

 

Επίλογος

Η Κούβα είναι ένας προορισμός που προσφέρει τόση ομορφιά και μαγεία, όσο και προκλήσεις. Ακολουθώντας αυτά τα dos και don’ts που με πολλή προσοχή συγκέντρωσε η ομάδα μας, μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία σας στο έπακρο και να ζήσετε την Κούβα με τον τρόπο που της (και σάς) αξίζει. Θυμηθείτε, η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί! 

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για περισσότερα ταξιδιωτικά blogs, να ακολουθήσετε τη σελίδα της ONExchange στο Instagram και να μοιραστείτε τις δικές σας περιπέτειες από την Κούβα, κάνοντάς μας tag. Μέχρι την επόμενη φορά, σάς ευχόμαστε ασφαλή και χαρούμενα ταξίδια!

Μοιραστείτε το: